Vibeke Ladefoged

Vibeke Ladefoged blev født i 1948 og boede på L. A. Ringsvej i Højbjerg. Interviewet er lavet af følgende elever fra 8.C, Elise Smiths Skole i marts 2014:

  • Sophie
  • Josephine

 

Hjemmet

Hvilken gade/gader voksede du op i?

Jeg er opvokset i Højbjerg, på en gade der hedder L. A. Ringsvej, der har jeg simpelhen trådt mine barnesko.

Hvad lavede dine forældre?

Min far havde en kaffebutik nede på strøget, det der dengang hed Strøgets Kaffe, en meget stor kaffeforretning, faktisk Aarhus’ største. Min mor hjalp til og var hjemmegående husmor, for det var der mange der var dengang.

Hvor mange søskende var I?

Jeg var den yngste af tre børn. Jeg havde to ældre brødre, der var syv og otte år ældre end mig. Så jeg var den lille irriterende lillesøster, som havde nogle trælse storebrødre en gang i mellem.

Hvilke pligter havde du derhjemme?

Mhm, pligter havde man egentlig ikke derhjemme, det var jo en helt anden verden dengang. Som mindre gik man jo derhjemme, og havde pligt til at lave lektier. Lektielæsning var anderledes end hvad den er nu. Den gang skulle vi lære salmevers, som nok er en by i Rusland for jer. Man skulle også lære tabellerne, og den gang hed det regning og ikke matematik.

Fik du lommepenge af dine forældre?

Nej, nej, nej, det havde vi ikke. Jeg kunne for eksempel hjælpe til i haven og få en øre for hver afklippede syren, hvor mine brødre måske fik to øre for hver. Totalt uretfærdigt! Men sådan var det jo. Jeg kunne gå hen til købmanden på hjørnet og købe for 10 øre spejderhagl, hvis jeg altså havde klippet 10 syrengrene af.

 

Skolen

Vibeke Ladefoged gik på Forældreskolen i sin barndom.

Hvor gik du i skole?

Jeg gik i skole på Forældreskolen på Marselis Boulevard. Og mine brødre gik så på Kragelundskolen ude i Højbjerg.

Hvordan forløb en typisk skoledag?

Jeg mødte klokken 8 og havde typisk fri igen klokken 14. Vi startede altid en dag med morgensang, det er vel også et fremmed ord for jer?

Nej, nej. Det har vi skam prøvet.

Morgensamling var faktisk rigtig hyggeligt. Derefter gik man så hver til sit, og stå bag sin pult indtil læren kom og havde sagt, at nu måtte man gerne sætte sig. Så råbte læreren navnene op for at tjekke, at alle var kommet. Vi havde også frikvarter, og der skulle man være ude, ellers skulle man have skrevet i sin ordensbog af sine forældre, at man enten var forkølet eller what ever. Og inden man måtte gå ind i klasseværelset efter frikvarteret, stod alle klasser linet op uden foran deres klasse, inden de måtte gå ind. Men den regel blev kasseret i slutningen af min tid i skolen, og der kunne vi bare gå ind. Men selvfølgelig kunne vi også snyde læren ved at sætte et viskelæder i klemme i døren.

Hvad synes du er de væsentligste forskelle på skolen i dag og dengang du gik i skole?

Jeg er jo vokset op med pen og blækhus og det er altså ikke let, men hvor i dag bruger computer. Vi havde seks skoledage, for vi var også i skole om lørdagen. Jeg tror læreren har det svært nu om stunder. Altså, selve undervisningen var helt anderledes, i dag foregår alt over computeren. Dengang var det jo bøger, og vi skrev det hele i hånden

Hvordan var forholdet mellem lærer og elever?

Hvis man ikke mødte op til time, skulle det skrives i ordensbogen.

Hvilken straf var der ved uartigheder?

Rap over fingerne med en lineal, og nogle af drengene blev revet i de små hår ved ørerne, og det gør altså ondt! Vi kunne også blive sendt i skammekrogen, uden for døren og op til rektor, men værst var eftersidningen, det har jeg dog kun prøvet én gang.

Hvilke fag havde du? Hvad var dit yndlingsfag?

Dansk, selvfølgelig. Regning, som i dag er matematik og så havde vi tysk, engelsk fik vi fra 4., og så tysk startede vi med et år senere. Fysik/kemi, gymnastik som det hed den gang, håndarbejde. Pigerne havde håndarbejde og drengene havde sløjd. Geografi havde vi også, men ellers tror jeg i store træk at det er det samme som nu.

Jeg kunne rigtig godt lide geografi, ja det kunne jeg. Det syntes jeg virkelig var spændende. Og det giver så også udslag nu, jeg har rimelig godt styr på geografien. For vi fik det jo terpet ind i hovedet.

 

Fritid

Hvad lavede du efter skole? Og hvorhenne?

Ja, hvad lavede man efter skole? Jeg gik til ridning dengang, og det var inde i ridehallen på Marselis Boulevard. Jeg var meget ude. Mine forældre gik meget ind for at man skulle være ude, så lørdag og søndag tog vi ofte i skoven og gik en tur der. Vi kørte ud, ja det var jo ikke alle der havde en bil dengang. Der fik rigtig meget tid med at være ude og lege og man beskæftiger sig med det. Jeg elskede at klatre i træer. Jeg var fast patient på skadestuen, for så kom man jo til skade engang imellem.

Hvilke butikker kom du i?

Der var selvfølgelig butikker men ikke lige så mange som vi har i dag. Jeg kan huske når vi var inde i byen så på gågaden, omkring der hvor BR ligger i dag, der lå en forretning som hed S-j-ø-r-o-p, Sjørop. Det var en fin tøjbutik. Der var jeg jo så heldig stillet at jeg måske engang imellem kunne komme ind og få et stykke tøj. På samme side lå en skobutik der hed Engelbrecht så der fik jeg sko inde. Men ellers Salling var der. Men slet slet ikke som den er i dag. Men den lå samme sted bare ikke så stor. Og Magasin har nok også været der.

Hvad lavede du i din ferie?

Min første ferie gik nok til Flensborg og Slesvig, og igen var vi så heldige at have en bil. Så kunne vi køre på hotel og overnatte der. Jeg kan bare huske hotellet var meget lys grønt.

I sommerferien var jeg tit på ferie på Fyn ved min onkel. Han havde en kæmpe gård, så jeg hjalp med at høste. Jeg havde fødselsdag i efterårsferien, og der var vi ofte i Harzen.

Havde du et fritidsjob?

Nej det havde jeg ikke. Hvad skulle jeg bruge penge til? Behovet dengang var slet ikke det samme.

 

Voksenliv

Hvad ville du være, når du blev voksen?

Ja, jeg tror jeg ville være stewardesse, jeg kan huske jeg tænkte nøøøjj, det at man kunne komme ud og se nogle fjerne himmelstrøg. Så ville jeg gerne være sygeplejerske men der skulle man kunne latin, og det kunne jeg ikke. Så ville jeg være lærer og startede også ude på Ask Højskole, men det gad jeg bare ikke.

Hvad blev du og hvorfor?

Jeg bosatte mig i England og blev gift med en englænder. Jeg boede i England i 11-12 år, hvor vi havde en pub og restaurant. Så kom jeg tilbage her til landet. Og så har jeg været i en reception, hvor jeg havde med rejser at gøre, you name it.

Hvad ser du som den største forskel på Aarhus fra din barndom til i dag?

Aarhus er jo lige nu i en stor udvikling, en meget spændende udvikling. Ja, det ved jeg ikke. Der er både gode og dårlige ting ved Aarhus.

Hvad er godt, og hvad er mindre godt ved dette?

Jeg synes det med gettho’er er synd, men man kan jo ikke slippe udenom det.

Hvad kan vi lære af fortiden?

Jeg synes det her projekt I er i gang med er spændende, du kan selvfølgelig ikke ændre fortiden, men jeg tror som sagt, at man kan lære noget af fortiden.

Har du et godt råd til nutidens unge?

I skal dælme nyde at være unge.

 

Forhold til Aarhus

Hvad vil det sige at være Aarhusianer / hvornår er man Aarhusianer?

Du skal være født i Aarhus Jeg synes Aarhus er en rigtig dejlig by, og den ligger utrolig smukt.

Man kan gode værne lidt mere om Aarhus. Den er desværre ved at blive en beskidt by. Jeg synes det er synd ,at folk de sviner som de nu gør. Det er mangel på omtanke. Jeg synes, at man forhåbenligt kan være stolt af at sige, at man er fra Aarhus.

Er du Aarhusianer?

JEG ER AarhusIANER!! jeg er født i Aarhus og opvokset i Aarhus.

Hvad er din yndlingsting ved Aarhus?

Der er meget fantastisk ved Aarhus, Aarhus er ikke for stor. Aarhus er en hyggelig storby. Beliggenheden er i top. Aarhus ligger rigtig smukt.

Hvad kunne Aarhus gøre bedre?

Jeg synes godt Aarhus kunne være en renere by.

Hvordan har du brugt Aarhus by / Hvilke steder har du holdt af at besøge?

Igen naturen. Jeg kan rigtig godt lide at gå ned omkring åen. Nede i latinerkvarteret. Aros. Det er de områder jeg rigtig godt kan lide at komme.

Kendte du nogen fra andre lande, da du var barn? Kender du nogen i dag?

Ja det gør jeg da, som sagt jeg var gift med en englænder og har stadig familie i England. Og bekendtskaber i både Australien, Holland og Tyskland.

Hvad er din yndlingsting ved Aarhus? Naturen

 

Europa og verden

 Rejser du i dag? Hvor rejser du hen?

Ja uha uha uha, jeg elsker skiferie, men det har jeg ikke været på i mange år. Min ex-mand og jeg har sommerhus i spanien. Men den har han så lige overtaget.

Jeg har rejst i stor set hele Europa, Thailand, USA og så videre.

Hvordan har du brugt Europa / Hvilke steder har du holdt af at besøge?

Jeg har holdt meget af at besøge en by i Belgien som hedder Brügge. Der har jeg været nogle gange, en hyggelig by. Jeg elsker London. Jeg vil gerne til Wien, der har jeg aldrig været, så der vil jeg gerne hen. Så det kommer jeg nok en dag. Skotland vil jeg også gerne besøge.

Hvilke vigtige Europa-begivenheder kan du huske? Hvorfor?

I 1956, Ungarn, Ruslands invasion af Ungarn. Jeg kan bare huske, at der var krig i Ungarn, og så spurgte jeg min mor om der også blev krig her oppe. Det satte store spor i mig.

Da muren kom op i Berlin, kan jeg huske, frygteligt. Jeg kan selvfølgelig også huske, da den blev væltet.

Hvad vil det sige at være europæer? Er du europæer?

Ja, det skal man jo nok sige, en del af det store fællesskab, forget it! Jeg er dansker med stort D. Jeg er dansker!

Hvad kan Aarhus tilbyde Europa?

Tja, det er et godt spørgsmål, det ved jeg ikke. Det ved jeg simpelhen ikke.