Sanne Krogsbøll Buus

Sanne blev født i 1964 og voksede op i Brønderslev med sin søster, mor og mormor. Hun flyttede til Aarhus som 18’årig for at begynde at læse medicin på Århus universitet hvor hun stadig lever med et almindelig familieliv, job og ture i Århus skov og strand i weekenden.

Interviewet af Anna K. Buus

 

Hjemmet og familien

Hvordan var der i dit barndomshjem?

Vi boede i et parcelhus i Brønderslev – nok fra 70’erne. Det var et rigtigt hippiehjem. Vi havde et brunt badeværelse og murstensvægge indenfor. Det var et rigtig hyggeligt hjem. Min mor lavede altid hyggelige ting med os som at bage, lave porcelænsmaling og sy.

Min forældre var skilt da jeg startede i skole og jeg boede sammen med min mor og min søster. Jeg havde også en sort hund der hed Sorte – det var en cockerspaniel. Min mormor kom næsten altid på besøg hver dag. Hun boede næsten på den samme vej som os – så hun kunne nemt cykle over til os.

 

Havde du nogle pligter?

Nej. Min mor synes den vigtigste pligt for min søster mig var at passe vores skole – så vi havde heller ikke noget job. Vi hjalp dog stadig lidt til derhjemme. Som f.eks. at rydde op på vores værelse – men vi fik ikke lommepenge for det.

 

Havde i fjernsyn?

Ja det har vi altid haft, men i starten var det sort/hvid. Det var sådan et med radio i toppen. Det var af parlesantertræ, og så kunne man åbne sådan nogle låger. Vi fik først et fjernsyn med farve da mine forældre blev skilt og jeg flyttede sammen med min mor og søster ind i huset.

 

Hvad fik i at spise?

Vi fik meget gamle danske retter som frikadeller, millionbøf, boller i karry, gode ben. Nogle gange – hvis bølgerne gik højt fik vi også pizza, flæskesteg, osv. Jeg elskede især  karbonader. Det var dog altid min mor der lavede maden – min søster og jeg hjalp nogle gange men det var sjældent.

 

 

Skolen, venner og fritid

Hvilken skole gik du på?

Jeg startede på Søndergade skole i Brønderslev – nok i 1971 eller 72. Det var en ret stor skole med 4 bygninger der stod rundt om skolegården der var i midten. I 2 af bygningerne var der klasselokaler og i de to andre var der gymnastiksale.

Der var cirka 4 spor på hver årgang men på min søsters årgang – altså den under mig – var der fem spor. Skolen havde fra 1. – 10. klasse. Dengang var der nemlig ikke noget der hed børnehaveklasse – 0. klasse.

Vi sad 2 og 2 i klassen – og altid pige-pige og dreng-dreng – og havde næsten altid klasseundervisning der foregik oppe ved tavlen. Jeg elskede især sprogfagene som tysk og engelsk men jeg kunne også godt lide biologi.

Man var altid høflig over for ens lærer og man var bare ikke fræk. Man talte også kun hvis man blev bedt om det – der var megen orden i tingene. Man sagde dog stadig du til læreren men vi kaldte f.eks. vores lærer Viggo Frank for Herr Frank.

 

Husker du nogle fag som man ikke har idag?

Neeej – ikke specielt. Vi havde håndgerning og sløjd – men det har i vel også idag. Idræt hed dog dengang gymnastik. Der lavede vi mange forskellige ting. Vi lavede redskabsgymnastik hvor vi sprang over buk, klatrede i tov og havde de der bumme nede i gymnastiksalen. Vi spillede også bold – især høvdingebold og dødbold var populært. Om sommeren lavede vi også atletik som 100-meterløb og længdespring. Så var vi også ude på de ekstra plæner der var rundt om skolen. Der spillede vi fodbold og rundbold.

 

Hvor lang var skoledagen?

Jeg tror de fleste dage var fra 8-14 men så havde vi jo også frikvarter. Der lavede vi meget forskellige tag-fat lege. Pigerne hoppede også meget i sjippetov og ellastik. Så havde man sådan en meget lang ellastik to piger holdte rundt om deres maver og så skulle man skiftes til at hoppe ind i ellastikken og lave forskellige øvelser og hop. Vi brugte også meget at hoppe i sjippetov med to tove. Der var det både svært at svinge de to tove rigtigt og hoppe inden i tovene. Vi var næsten altid ude – som jeg husker det. Om vinteren var der også sneboldkamp og sådan noget.

 

Hvilken mode var der da du var barn?

Vi gik alle sammen meget i kassebukser. Det var sådan nogle bukser der var syet som en firkantet kasse – gerne med lidt svaj i benene. Men også bare bukser med svaj i benene og gerne med sådan et V foran på knæet.

Det var også meget moderne med kedeldragter – altså en form for buksedragt hvor du havde en T-shirt indenunder. Også ponchoer i sådan noget uldent stof var populære. Det var meget hippieagtigt.

 

Hvad lavede du i din fritid?

Jeg var meget aktiv og havde rigtig mange hobbyer. Jeg gik til gymnastik 2 gange om ugen, kor og spejder. Jeg gik også på et tidspunkt til konkurrencesvømning – men det var mere kortvarigt. Jeg havde dog stadig tid til at være sammen med mine venner og veninder. Mine bedste veninder og mig selv holdte strikkeklub 1 gang om ugen hvor vi drak the og lavede håndarbejde. Så gik det på skift hvem det var hjemme ved. Jeg havde ikke noget job men hvis man sang i kirken om søndagen fik man lidt penge for det.

Min familie og jeg tog også tit op til vores sommerhus i weekenderne. Det lå oppe ved Vesterhavet. Der kørte vi tit op og gik en tur ved vandet og fik kaffe i sommerhuset bagefter. Der havde vi meget min mormor med, og vi kendte også nogle deroppe som vi tit var sammen med.

 

 

Voksenlivet

Der er rigtig mange unge der kommer på efterskole idag. Kom du på efterskole efter 9. klasse?

Nej… dengang var efterskole slet ikke lige så udbredt som det er idag. Dengang var det kun noget man kom på hvis man havde nogle problemer i skolen eller derhjemme. Altså fagligt eller socialt. Jeg havde kun 1 veninde fra spejder der skulle på efterskole – ikke 1 eneste fra min klasse skulle afsted.

Jeg startede direkte på Brønderslev Gymnasium efter 9. klasse. Her valgte man enten om man ville på sproglig eller matematisk linje – og så i 2. g kunne man vælge mellem flere underinddelinger.

 

Hvad lavede du efter gymnasiet?

Jeg flyttede til Århus fra Brønderslev i 1983 hvor jeg cirka har været 18 år. Det blev jeg nød til for at kunne læse medicin på Aarhus universitet. Jeg ville gerne blive læge – og komme ud som ulandsfrivillig. Hvis man tog ud som ulandsfrivillig dengang kom man steder hen hvor der var fattigdom. Idag er det nok mere krig – så det har ændret sig en del. Det kom jeg dog aldrig. Selve uddannelsen tog lang tid – og efter den skulle man vælge speciale og ekstra uddannelser osv. Oven i det mødte jeg jo også min mand og ham ville jeg jo også gerne være sammen med.

Senere blev vi også gift, og fik en datter. Vi flyttede ind i et hus i Åbyhøj hvor vi stadig bor idag – sammen med vores gamle, kvikke kat Freja. Vi har boet i huset i 17 år nu – så det er jo ret lang tid.

 

Hvordan er det at bo i Århus?

Da jeg flyttede hertil synes jeg det var meget anderledes. Århus var meget, meget større end Brønderslev. Brønderslev var  jo bare centrum med lidt gader og villakvartere – men Århus var kæmpe. Dengang jeg boede i Brønderslev tog vi jo til Aalborg hvis man skulle noget specielt og den er jo ikke engang lige så stor som Aarhus.

Der er dog godt nok også sket mange endringer siden det. F.eks. alt det med åen ved Magasin. Så lukkede de den og så åbnede den igen. Letbanen er også ved at blive bygget, og rigtig mange museer er kommet til – som Aros og Moesgaard museum.

Vi bruger nok ikke Århus så meget som vi burde – men min familie og jeg kan godt lide at gå en tur i skoven eller ved vandet i weekenden. Det er også dejligt at det ligger så tæt på. Vi kan også godt lide at tage i teateret eller i musikhuset – men det er ikke så tit det sker.

 

 

Ude i verden

Hvornår kom du for første gang til udlandet?

Jeg kan godt huske den første gang hvor jeg var i Sverige med min mor, mormor og søster. Men første gang jeg var ude at rejse med fly var til Cambridge i London på sprogrejse. Der var jeg nok cirka 16 år. Det var lidt specielt at man sådan kom ud at flyve men en tur til Norge, Sverige eller Tyskland var ikke noget nyt.

Efter det – da jeg begyndte at læse – var jeg rigtig meget ude at rejse. Da jeg var ung var der noget der hed “Interrate” som var et kort man kunne bruge til alle jernbanestrækninger i hele Europa – så jeg kom vidt omkring sammen med min mand.

Efter vi var blevet færdige med at læse rejste vi endnu mere og vi kom også uden for Europa. Vi har været i Kina, Indonesien, Afrika, Thailand, Indien…. Vi var rigtig mange steder og vi rejser også stadig en del nu. Vi holdte dog lige en pause da vores datter var lille men nu tager vi også hende med ud i verden.

 

Er der nogle bestemte verdensbegivenheder du husker bedre end andre?

Ja – jeg husker især 11/9. Dengang 2 flyvere fløj ind i tvillingetårnene i USA. Det gjorde rigtig stort indtryk. Jeg husker at jeg kommer hjem fra arbejder og tager en kop the og tænder for fjernsynet. Der viser de en flyver der flyver ind i det første tårn – og man tror det er et uheld, men mens man ser folk stå og snakke foran tårnet om denne frygtelige ulykke flyver der så et fly ind i det andet tårn, og der tror jeg det gik op for alle at det var terror og ikke et uheld… Det var ret rystende. Indtil da havde man ikke hørt så meget om terror og islamisk stat så det var ret stort.