Niels Løgager Nielsen

Niels Løgager Nielsen fortæller her elever fra Solbjerg Skole om barndomstiden i Horsens, om den første udenlandstur,der gik til Frankrig og om at flytte til Aarhus i 1970’erne. Interviewet er udført og nedskrevet af følgende elever fra 6.A, Solbjergskolen:

  • Jonas P. Almtoft
  • Jonas Nielsen
  • Julius Meyer Thomsen

 

“Blob”

Niels Løgager er opvokset i Horsens, og flyttet til Aarhus i 1970. En af Niels tidligere skolelærer var sergent under Korea-krigen. Hans form for afstraffelse var en “Blob”. Hans klassekammerater skulle selvfølgelig finde ud af, hvad en såkaldt “Blob” var. Det viste sig at være en ordentlig lussing.

 

Barndom

Niels boede i et rækkehus indtil han var 5 år gammel. Herefter flyttede han og hans familie ind i en villa på Lollandsgade i Horsens. Han voksede op i efterkrigstiden (efter anden verdenskrigen). Han var midterste barn i en meget adspredt søskendeflok på 3. Han delte værelse med sin storesøster i starten, da de boede i villaen. De boede på en vej hvor der kun var en der ejede bil, så de kunne nemt lege på den blinde vej.

 

Skoletid

Niels gik på en nybygget skole, hvor der var 30 børn pr. klasse. Der var så mange på Niels skole, at de ikke havde fast klasselokale. Det var en dille, at når man stod med sin madpakke, kunne man lige gå hen og tippe madpakken, så det væltede ud over maven på folk. Folk skulle stille deres tasker i en nærmest forhal i frikvarterene, derfor blev der trampet rundt i folks ting og sager. Lærerne måtte dengang gerne slå eleverne. De havde ingen hjælpemidler ud over papir, pen, og blæk. De fik først lommeregner da de gik i 8. klasse, hvor der blev lavet nye klasser. Niels var meget tit syg, og fraværende i skoletiden. Det blev han derfor mobbet med.

 

Fritid

Niels legede i sin fritid meget ude på vejen. For Niels var det meget populært at lave sæbekassebiler, og grave huller, nede på en ubebygget grund. Langt de fleste børn og unge går til fritidsaktiviteter i dag. Sådan var det ikke på Niels Løgagers tid. Niels gik ikke til nogle fritidsaktiviteter, han havde heller ikke nogle specifikke hobbyer. Niels familie var blot den anden familie der fik bil på vejen, og det udnyttede Niels familie til at tage på teltture, bla. til Frankrig. Hans mor var fotograf, så der blev også taget en del billeder. Niels så op til sin mor, da han også gerne ville være fotograf. Niels fik et fritidsjob ved at hjælpe sin far, med at flette kurve af pil.

 

Voksenliv

Niels Løgager prøvede lidt af hvert, i sit tidlige voksenliv. Han ville gerne være fotograf, men faren gad ikke betale for en så dyr læreplads. Han fik en dårlig læreplads. Niels prøvede masser af jobs i sit voksenliv, bla. i en urmagerforretning, og en kartonfabrik. Han tog efter lærepladstiden på højskole, og handelsskole. Han fik et lille job med at redigere billeder, med sin mors hjælp. Niels var udlært i 1969. Han fik arbejde i Odense på en planteskole. Han fik også sin første bil, en Renault 4L. Herefter tog han på Brandbjerg højskole, hvor han mødte sin nuværende kone. Nogle år efter flyttede Niels til Aarhus for at læse på universitetet. Han læste til historiker.

 

Forhold til Aarhus

Niels flyttede til Aarhus i 1970. Han bor i Åbyhøj. Han har dermed oplevet alle de nyere byggerier i Aarhus blive. Niels synes selv at noget af det, Aarhus kunne gøre bedre er at finde på en måde at få trafikken til at glide bedre på. Niels boede i sin barndom over for et par der ikke kunne få børn. De adopterede børn fra bla. Tyskland. Han kom derfor til at kende nogle af dem.

 

Forhold til EU/Verden

Niels var for første gang udenfor Danmarks grænser da de kørte til Frankrig på telttur. Niels har siden da været uden for Danmarks grænser mange gange, specielt for at tage til de nordlige lande. Hos Niels vægter seværdigheder i naturen højere end for eksempel Eiffel Tårnet. Af vigtige begivenheder der er hændt i verden husker Niels bedst da Kennedy blev skudt. Niels vil selv sige at han er europæer og han planlægger en rejse til Svalbard.