Kirsten Christiansen

Kirsten Christiansen voksede op på Tøndervej ved Langenæs, mens skolegangen fandt sted på Læssøesgades Skole. Når det var ferie, blev bilen proppet, og så gik turen gerne sydpå til Rhinen eller til familiens sommerhus på Mols.

Interviewet er udført af følgende elever fra 6.c, Holme Skole:

  • Philip Reinholt Blichfeldt
  • Sebastian Mørn Fangel

 

Vores interviewperson hedder Kirsten Christiansen, hun er 72 år gammel. Hun blev født på et hospital. Kirsten voksede op i Aarhus på Tøndergade 83. Tøndergade ligger tæt på Langenæs og tæt på midtbyen i dag. Tøndergade opad vejen Skanderborgvej. Det var en lejlighed Kirsten boede i.

Hjemmet

Kirsten Christiansen boede i Tøndergade i en lejlighed sammen med sine tre søskende der hed Anette, Ole og Lene og hendes forældre Karen Margrethe og Karl Erik. Kirsten havde ikke sit eget værelse til at starte med Kirsten delte det med sin søster, da Kirsten blev ældre fik Kirsten sit eget værelse. Da de havde boet i Tøndergade flyttede de til Saturnvej nummer 1, det var en villa. Kirsten havde en kat som kæledyr. Kirsten havde pligter, men Kirsten fik ikke penge for det, men hun fik det hun manglede f. eks tøj, hvis hun skulle have noget nyt. Der var mange farver i deres hjem ligesom i dag, fordi det brugte man meget dengang.
Kirsten skulle selv handle ind, men det var ret nemt, fordi Kirsten skulle lige rundt om hjørnet, der lå købmanden, bageren, mejeriet og slagteren lige over for hinanden. Børnene skulle hjælpe med at gøre rent, fordi det var et stort hus, men de havde de samme redskaber som i dag. Kirstens forældre havde en bil. Hendes far Karl Erik var tømrermester, han tjente rigtig godt dengang, og hendes mor gik bare hjemme og passede huset.

 

Skolen

Kirsten Christiansen gik på Læssøesgade Skole i sin barndom.

Skolen

De første 4 år gik Kirsten på Læssøesgades skole, og så flyttede Kisten skole, deres skoledag startede kl.8.00 og sluttede kl.14.00. Der gik 30 børn i hendes klasse, så det var en rigtig stor klasse. Kirsten havde ikke noget specielt yndlingsfag, man havde tit lektier for, men hun nåede det meste i skolen, så der var ikke særlig meget hjemmearbejde. Hendes klasselærer hed Frøken Donner. Man fik madpakker der inde det første år, derefter lavede Kirsten selv sin madpakke. Kirsten havde en dreng, hun godt kunne lide dengang. Der var ingen udlændinge i Kirstens klasse. Kirstens bedste ven hed Anette ligesom hendes søster. I frikvartererne var man udenfor, selvom det regnede var man ude at lege eller spille fodbold. I Idræt fik de også sådan nogle idrætsmærker, hver gang de havde gennemført en eller anden disciplin. Efter skole tog de tit ned til Dakbjerg, Dakbjerg er en hytte hvor mange klasser kommer, Kirsten kunne ikke forstå, hvorfor vi ikke havde været der før, det ligger nede ved Alken eller Mossø. Da de startede med at komme der, var der en stor bygning hvor piger og drenge sov sammen i samme rum, der var køjer i fire etager, for at de kunne være der allesammen, men der var ikke nogle der rigtig ville det, det blev så lavet om med tiden, så piger og drenge sov hver for sig.

 

Fritid

Kirsten Christiansen spillede rigtig meget badminton, hun spillede tæt ved sit hjem, Kirsten var dernede rigtig meget ca. 3-4 gange om ugen. Man tog tit nogle med hjem eller tog hjem til nogle, men om vinteren tog Kirsten hjem og tog skøjterne på. Hun cyklede ned til Aarhus Stadion og skøjtede på søerne, det var ikke særlig langt væk fra, hvor hun boede. Kirsten sagde at det kunne man gøre hver dag, men det synes Kirsten ikke at man kan i dag, søerne var altid frosne, men det er de ikke i dag. I ferien kørte Kirsten og hendes familie ned til Rhinen. Rhinen er en stor flod der går gennem Europa, de var der fordi der var så flot. Da de tog til Rhinen var bilen rigtig pakket, den var ikke så stor. Man var næsten kun sammen med sin familie i ferien.
Kirsten fortalte at man shoppede næsten kun med sin mor, ikke lige som i dag der er man jo nogle gange ude med vennerne og shoppe i byen, men dengang gjorde man det med mor.

 

Voksenliv

Kirsten havde ikke tænkt, hvad hun gerne ville med sit liv da hun var lille. Hun havde sin første kæreste, da hun blev ældre, men hun gik stadig i skole, han hed Hans Christian. Da hun var færdig med skole fik hun et job i et automobilfirma hvor hun sad på kontoret, inden hun fik et job gik hun noget der minder om gymnasiet, derefter flyttede hun hjemmefra i 1966 med hendes mand, de fik en lejlighed sammen.

 

Forhold til Aarhus

Århus var meget hyggeligt at komme til for at købe ting og sådan noget. Salling var der også dengang, så der kunne man shoppe. Man byggede stadig meget dengang, selvom byen ikke var så udviklet dengang. Kirsten synes at den største forandring var at Århus i dag er meget mere stressende, dengang var det bare stille og roligt, man havde et fjernsyn en radio og ikke mere, man havde ikke alle de der moderne ting, man legede meget som barn, man sad ikke bare hjemme. Der var ingen udlændinge i Århus dengang. Kirsten syntes at det bedste ved Århus var at hun fik en dejlig mand og blev gift, og fik to dejlige børn der hedder Peter og Lars, Kirsten sagde, at så kunne man ikke forlange mere. Det hun husker bedst, er de har holdt virkelig mange klassefester, da de var små. Kirsten er rigtig glad for at være århusianer, og hun kunne ikke tænke sig at bo andre steder.

 

Europa og verden

Kirsten var tit på ferie på Bornholm og nogle gange med sine forældre til udlandet. Kirstens far byggede et sommerhus på Mols, og der var de så tit ovre. Ferierne varede i hvert fald en uge. De havde nogle gange campingvogn med på ferie, nogle gange var det kun bilen de havde med, Kirsten rejste mest til Tyskland, man rejste med sin egen bil, og den var helt pakket, så der ikke kunne være mere i den. Kirsten sagde, at man ikke kunne flyve med så mange personer, de var nemlig fire børn og to voksne. Århus havde ikke nogle lufthavn dengang, hvis man skulle flyve skulle man til Billund eller Kastrup for at flyve på ferie. Kirsten har aldrig prøvet at flyve.