Jørn Sørensen

 

Jørn Sørensen blev født den 7. november 1938 i Horsens og begyndte i skolen samme år som tyskerne forlod landet. På grund af sin fars arbejde nåede Jørn at gå på syv skoler; han begyndte i Horsens Skole og sluttede i Odder Skole. Her interviewes han om blandt andet skolegang og besættelse af tre elever fra 5. D, Elev Skole.

 

Jørn under 2. verdenskrig

Da Jørn var to år begyndte 2. verdenskrig. Først kunne han ikke helt forstå det.
Men med tiden kunne han forstå at det ikke var en god ting. Det var ikke helt det samme, han måtte fx ikke være ude, når klokken var mange. Altså der blev ikke skudt på gaderne og sådan, men Danmark var besat af tyskerne. De kunne heller ikke se nogle tyske soldater i skolen i dagligdagen.

Da befrielsen kom var Jørn til frisør, så kom der tyske soldater forbi, og så var Jørn optaget af at se på soldater, sådan at hans frisør kunne klippe ham. Frisøren døjede lidt med at få Jørn til at sidde stille, men lige den dag var det rigtig nemt for ham. Der var også engang, hvor Jørn skulle ind i klassen, så man skulle stå på rad og række. Jørn kiggede væk og så fik han en på kassen.
I slutningen af besættelsen boede Jørn og hans familie i Horsens i en lejlighed tæt på jernbanen. Der var tyske vagter rundt om jernbanen med skarpe skud i geværerne, for at beskytte den mod frihedskæmperne. De prøvede nemlig at forstyrre tyskerne sådan, at jernbanen ikke fungerede, så kunne tyskerne ikke fragte føde og soldater. Jernbanen blev nemlig brugt til at fragte føde og andre genstande med. Det var derfor, der manglede varer i butikkerne. Det var sådan, at man kun kunne få sådan en del og sådan en del per voksen og sådan og sådan per barn.
De havde en kæmpe kasse med vaskepulver, som hans mor havde hamstret, for man kunne ikke købe det nogen steder.
Engang fløj der en sten fra jernbanen op, og sprang Jørn og hans families vindue i stykker.

 

Jørn på de syv skoler

Jørn havde en svær barndom. Han gik på syv forskellige skoler fordi at hans far skulle skifte arbejde tit. Det var derfor han ikke kunne lide at gå i skole. Han startede med at gå på Horsens skole i tre år.
Der var to skoler, hvor de skulle gå på række ind, men de andre skoler måtte de bare gå ind efter frikvarter. Det var blandt andet på Odder Skolen han måtte gå ind efter frikvarter. På Odder Skolen gik han fra 1949 til 1954. Det var også der, han gik sidst. Det var en skole, der gik fra 1.-4. og så var det op af.
Dengang var man meget bange for læreren, for man vidste at hvis man var slem, bankede de en. Så det var bare med at holde sin mund. Jørn havde også nogen gange fået en på kassen hvis læreren var utilfreds med Jørns måde at være på.
Da han gik på odder skolen tog de om vinteren rutebilen, som idag hedder en bus. Om sommeren cyklede han med sine venner, som han fulgtes med på vej til skole. Men der var rigtig langt. Han havde 10 kilometer til skole. Hans bedste ven hed Henning. Som også var en af dem han fulgtes med til skole.