Ofte stillede spørgsmål

Hvordan forholder Aarhus Stadsarkiv sig til ophavsret?

Du skal tage stilling til, hvorvidt du ønsker, at Aarhus Stadsarkiv må formidle din erindring herunder på internettet. Det betyder, at alle kan læse, dele og forandre erindringen. Du er også velkommen til at aflevere erindringen, selvom vi ikke må offentliggøre den. Hvis du har særlige ønsker, kan du som borger skrive dem i erindringsformularen, men udgangspunktet er, at Aarhus Stadsarkiv modtager erindringer gennem 2017 aarhusianere under de følgende vilkår:

Brugsbetingelser ved almindelige vilkår
Aarhus Stadsarkiv tildeles en ikke-eksklusiv ret til at fremstille eksemplarer af det nævnte materiale og gøre det tilgængeligt for almenheden i både oprindelig og ændret skikkelse på en hvilket som helst måde og i hvilken som helst form jf. ophavsretsloven §2, stk. 1-4.

Som en del af denne ret må materialet og/eller eksemplarer heraf gøres tilgængeligt for almenheden under en Creative Commons Navngivelse brugslicens, der også tillader andre at kopiere og bruge materialet, samt skabe nye værker på baggrund af materialet.

Ophavsretsholdere
Jeg indestår, at alle ophavsretsholdere til det afleverede materiale accepterer, at materialet afleveres til Aarhus Stadsarkiv under de ovenfor nævnte brugsbetingelser.

Som bruger eller medarbejder hos et lokalhistorisk arkiv kan du valgfrit vedhæfte en skannet version af dit lokalhistoriske arkivs aftale med personen, der har indleveret erindringen. Forudsætningen er dog, at der skal være en skriftlig aftale hos det lokalhistoriske arkiv.

Som skoleelev modtager du af din lærer en samtykkeerklæring, som din interviewperson skal underskrive. Du skal efterfølgende aflevere erklæringen til din lærer, der vil sørge for, at Aarhus Stadsarkiv modtager den.

Hvordan opretter jeg som borger en ny erindring?
 1. Som det første skridt skal du overveje, hvilket format, du ønsker at indsende din erindring i: Skabelon (hvor du forholder dig til kategorierne; Hjemmet, Skolen, Fritid, Voksenliv, Forhold til Aarhus og Europa og verden), fritekst (hvor du skriver helt frit) eller video.
  Du kan skrive frit fra hjertet eller du kan skrive med udgangspunkt i spørgsmål formuleret til projektet – klik her – for at downloade spørgsmålene.
  Dernæst skal erindringen udformes og redigeres, før du indsender til os.
  Det anbefales at erindringen skrives færdig og gemmes i et tekstdokument på egen computer før den uploades til hjemmesiden.
  Aarhus Stadsarkiv udfører i princippet ikke redigeringer af din erindring, hvorfor det er vigtigt, at den fremstår færdig fra begyndelsen.
 2. Næste skridt er at indsende din erindring gennem Aarhus Stadarkivs afleveringsformular, som intuitivt guider dig igennem processen.
 3. I formularen skal du angive brugsbetingelser, hvorfor det er vigtigt, at du på forhånd har taget stilling til spørgsmålet, om hvorvidt din erindring må offentliggøres og formidles.
  Du kan hente en kopi af Aarhus Stadsarkivs almindelige vilkår her.
 4. Du er nu færdig med dit bidrag af en ny erindring til Aarhus Stadsarkiv, og erindringen vil kunne ses på 2017aarhusianere.dk snarest muligt.
 5. Som borger kan du også tilmelde dig som ”interviewoffer” til skoleprojektet, hvor du hjælper en skoleklasse ved at lade dig interviewe om dit liv.
  Udfyld denne tilmeldingsformular, hvis du ønsker at blive skrevet på skoleprojektets deltagerliste.
  Så vil du blive kontaktet, når en skoleklasse mangler et “interviewoffer”.

 

 

Hvordan opretter jeg som skoleelev en ny erindring?

Se hvordan du laver og indsender en erindring til Aarhus Stadsarkiv her.

Hvordan opretter lokalhistoriske arkiver en ny erindring?
 1. I de lokalhistoriske arkiver i Aarhus Kommune opbevares erindringer skrevet af lokale borgere. Først skal du derfor finde erindringen i journalerne hos dit lokalhistoriske arkiv.
 2. Dernæst skal du have afklaret vilkårene for erindringens opbevaring. Giver vilkårene ret til at dele erindringen, må du også dele den med Aarhus Stadsarkiv, men vi opfordrer dig til at vedhæfte en kopi af betingelserne.
 3. Selve erindringen er sandsynligvis opbevaret som dokument, hvorfor den skal renskrives i en computer og gøres digital. Aarhus Stadsarkiv kan ikke modtage skanninger af dokumentet, medmindre den er OCR-bearbejdet.
 4. Næste skridt er at indsende din erindring gennem Aarhus Stadarkivs erindringsformular, som guider dig igennem processen.
 5. Du er nu færdig med dit bidrag af en ny erindring til Aarhus Stadsarkiv, og erindringen vil kunne ses på 2017aarhusianere.dk snarest muligt.
Hvordan ser en erindring ud?

Det bestemmer du faktisk helt selv. Som borger kan du indlevere din erindring som en fri tekst, benytte vores skabelon, indsende en lydfortælling eller en video, hvor du har filmet din erindring. Indsender du en anden persons skrevne erindring anbefaler vi enten at indsende erindringen som dokument eller kopiere erindringen ind i vores formular som fritekstformat. I begge tilfælde benyttes dog Aarhus Stadsarkivs erindringsformular.

Du må meget gerne indsende en gruppe udvalgte billeder til at supplere din erindring. Vi vil bestræbe os på at knytte billederne til din erindring, men det kan godt tage lidt tid og vil også være afhængig af en konkret faglig vurdering om hvert enkelt billedes egnethed til formidling og arkivering.

Hvordan tilmelder jeg en skoleklasse?

Er du skolelærer og gerne vil tilmelde en klasse, kan du gøre det gennem denne formular. Vi behandler din tilmelding, efter vi har modtaget din formularindsendelse. Du behøver dog ikke vente på vores tilbagemelding men kan printe dokumenterne til dine elever med det samme. Du finder alle relevante dokumenter her:

Må jeg indsende en erindring fra de lokalhistoriske arkiver?

Ja, det må du meget gerne, men du skal have afklaret, hvilken aftale der gælder for erindringen. Har dit arkiv en aftale om, at du gerne må dele erindringen, må du også gerne give Aarhus Stadsarkiv en version af erindringen. Du kan evt. vedhæfte en kopi af brugsbetingelserne i vores erindringsformular.

Intet brugbart svar? Her er en anden mulighed.

Kontakt os

Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte Aarhus Stadsarkiv. Vi vil gøre vores bedste for at besvare dit spørgsmål.

KONTAKT AARHUS STADSARKIV